Kundereisen til Kari Traa

Kundereisen til Kari Traa

I den andre delen av emnet digital markedsføring er temaet sosial kommunikasjon i et bærekraftsperspektiv. Denne emnet er Cecilie Staude ansvarlig for, og jeg syntes flere av temaene vi skal gjennom i dette emnet virker veldig interessant.
Denne gangen har vi fått i oppgave å skrive om en bedrift vi skal ta utgangspunkt i for eksamen i denne delen av kurset. Eksamen i denne delen skal gjøres i gruppe, og vi har da valgt å skrive om Kari Traa.
Så i dette innlegget skal jeg skrive om kundereisen til målgruppen til Kari Traa.

Målgruppen

Det store norske leksikon definerer målgruppe som en gruppe markedsføring og og kommunikasjon er rettet mot. Når man skal velge en målgruppe velger man gjerne på bakgrunn av noen bestemte kriterier. Disse kriteriene kan være både demografiske eller psykografiske.
Demografiske kriterier kan for eksempel være basert på kjønn, alder, inntekt, utdanning, bosted. De psykografiske kriteriene er holdninger, personlighet eller livsstil. Målgruppen kan velges ut med en blanding av disse kriteriene. (SNL, 2020)

I en artikkel fra Nettavisen ser vi at målgruppen til Kari Traa retter seg spesielt mot kvinner med en mental alder mellom 20-30 år, og de som liker farger. Kari Traa er muligens mest kjent for ulltøyet i spreke farger, men selger også sko og tilbehør. Med dette kan man anta at målgruppen også er spreke damer som er glad i å være ute og trenger varmt tøy.

Skjermdump fra Kari Traa

Kundereisen

Det store norske leksikon definerer kjøpsprosessen som det som skjer i forbindelse med et kjøp fra behovet kommer til vurderinger etter et kjøp.
Denne kjøpsprosessen kan deles opp i fem trinn:

  • Problemerkjennelse
  • Søkeprosess
  • Vurdering av alternativer
  • Kjøpsbeslutning
  • Atferd etter kjøpet

Problemerkjennelse er den fasen der en person har behov for et nytt sett ullundertøy. Her gjøres ofte en vurdering av hvor stort behovet faktisk er. Dersom personen som vurderer å kjøpe nytt ullundertøy nylig har fått lønn, er beslutningen om å gå videre i kjøpsprosessen enklere å gå videre med enn om personen har lite penger for øyeblikket. I situasjoner der kjøpesummen er svært høy vil denne fasen vurderes nøyere og kan oftere føre til at kunden ikke handler, enn om prisen er relativt lav. (SNL, 2020)

Søkeprosessen er når kunden søker mer informasjon om produktet eller bedriften. Hvis kunden går inn på Kari Traa sin hjemmeside, kan det være at kunden søker informasjon om for eksempel pris eller kvalitet. Fordelen til Kari Traa er at de er så rettet mot kvinner at det vil være svært lett å finne frem til riktig alternativer for kunden. (SNL, 2020)

Etter søkeprosessen kommer fasen hvor kunden vurderer alternativer. Her sjekker kunden muligens andre butikker som selger ullundertøy og sammenligner produktene. Hvis kunden velger å sjekke ut andre tilbydere som for eksempel Intersport, vil de også finne Kari Traa sine produkter her. Dette er en fordel for merket Kari Traa som gjør deres produkter svært tilgjengelig for kundene. (SNL, 2020)

Kjøpsbeslutningen er den fasen der kunden har valgt å gjennomføre handelen. I denne fasen spiller det en stor rolle hvilke betalingsalterativer butikken har. Jeg har selv opplevd å ikke gjennomføre et kjøp på grunn av at man blir nødt til å taste inn all kortinformasjon for å betale. På Kari Traa sin nettside tilbys det både kortbetaling og betaling gjennom Klarna. (SNL, 2020)

Den siste fasen er atferd etter kjøpet. Her vurderer kunden om produktet sto opp til forventningene og hvordan produktet oppleves. Denne fasen kan ha en stor innvirkning på om kunden forblir kunde og anbefaler produktene videre til andre eller ikke. Dersom det for eksempel skulle være noe feil med produktet er det viktig at nettbutikken har gode tjenester for kundeservice og returer. Kari Traa tilbyr gratis retur og har i tillegg en egen funksjon hvor man kan kontakte kundeservice.
Kunden har også mulighet til å vurdere produktet med stjerner og anmeldelser, noe som kan gjøre det enklere for andre kunder å ta en beslutning i deres kjøpsprosess.

Bildet er tatt av Mediamodifier fra Pixabay

Oppsummering

Kari Traa har en egen nettbutikk der alle produktene selges. I tillegg til dette tilbys produktene i mange andre norske sportsbutikker, noe som gjør produktene og merkevaren mer synlig og tilgjengelig for kundene. Dette er positivt for merket. Dersom kundene velger å handle i Kari Traa sin egen nettbutikk finnes det en egen fane som heter bærekraft, hvor kundene kan lese mer om hva Kari Traa gjør i den sammenhengen. I dag er det mange som er blitt svært opptatt av bærekraft, så dette kan virkelig være en fordel for bedriften.

Kilder

https://www.karitraa.com/no-no/home/

https://www.nettavisen.no/mote/bli-kul-som-kari-traa/s/12-95-2767332

https://snl.no/kj%C3%B8psprosessen

https://snl.no/m%C3%A5lgruppe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *