Sosiale medier sin rolle i angrepet på den amerikanske kongressen

Sosiale medier sin rolle i angrepet på den amerikanske kongressen

Dette innlegget skal handle om hvordan sosiale medier bidro til å skape et stort engasjement rundt valget, og til slutt det som endte med et angrep mot den amerikanske kongressen 6.januar 2021. Vi vet at sosiale medier har en stor innvirkning på mennesker. Dette ser vi ofte gjennom for eksempel influensere som bruker sine digitale plattformer for å påvirke oss til å handle noe de reklamerer for. Litt på samme måten brukte Donald Trump sine digitale plattformer til å oppfordre mennesker til å møte opp utenfor den amerikanske kongressen dagen angrepet skjedde. (NRK, 2020)

Trump sin rolle i angrepet

Donald Trump har i lang tid skrevet innlegg på Twitter om sine egne meninger. Disse har tidligere skapt debatt, og diskusjoner i ulike forum. I forbindelse med valget i USA, var Trump svært aktiv på Twitter. Trumps engasjement gikk så langt at han skrev innlegg på Twitter hvor han oppfordret alle til å møte opp i Washington den 6.januar 2021. Han uttrykket flere ganger at han mente valget og stemmene ble tuklet med.På bakgrunn av hans jevnlige poster på Twitter har han etterhvert fått en stor følgerskare på hele 88 millioner personer. (NRK, 2020)

Lang tid i forveien begynte Trump å engasjere folk til å holde av 6.januar. Han uttrykket at han selv skulle være til stede på demonstrasjonen. Naturligvis bidro dette til at hans tilhengere ble påvirket til å møte opp de også.

Under kan du se bilde av noen av Twitter-postene Trump la ut i forkant av angrepet.

Skjermdump fra NRK

Selv om vi i etterkant kan tenke at Trump er skyld i angrepet, så er det ikke tilfelle at han faktisk oppfordret til vold. Trump postet aldri innlegg om at hensikten med demonstrasjonen var å storme kongressen. Han oppfordret kun til å møte opp og demonstrere.

Den 6.januar møtte mange opp i Washington, og kun 10 minutter før angrepet på kongressen holdt Trump en tale for demonstrantene. Dette kan ha bidratt til å fyre opp under allerede engasjerte demonstranter. Ettersom valget i USA spiller en så stor rolle for folk som lever i landet, burde man forutsett at det kom til å bli et kraftig opprør. Kongressen var bevoktet av 1400 politifolk den dagen. (Wikipedia, 2021)

Angrepet på kongressen førte til at fire personer mistet livet, og at over 50 politifolk ble skadet.

Kan vi skylde på sosiale medier?

Det er tydelig at Trump sine oppfordringer og konspirasjonsteorier har hatt en stor innvirkning på demonstrasjonen. Sosiale medier er svært mektig i form av at det ofte er mange tilhengere og brukere av disse ulike plattformene. Trump oppfordret til å møte opp på demonstrasjonen, men nevnte som sagt aldri noe om et angrep på kongressen.

Man kan anta at sosiale medier spilte en stor rolle i angrepet. Hadde vi ikke hatt sosiale medier, hadde mest sannsynlig heller ikke så mange følt seg som tilhengere av Trump. Hans innlegg ville ikke truffet alle de menneskene de gjorde, og sannsynligheten for at så mange hadde møtt opp på demonstrasjonen hadde vært mindre.

Så ja, jeg vil anta at sosiale medier hadde skyld i at omfanget av demonstrasjonen ble så stort, og at det ble så mange deltakere. Vi kan derimot ikke skylde på sosiale medier eller Donald Trump for andre menneskers uoppfordrede gjerninger.

Trump ble i etterkant stengt ute fra Twitter, og har enda ikke fått åpne ny konto. Twitter sier at han er permanent utestengt. Og hvorfor gjør dem det? Legger de skylden på Trump?

Kilder

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *